Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

Vrijdag 15 oktober 2010.

Elk jaar in oktober organiseert Stichting Oktober 44 een reis naar Neuengamme. Het is 66 jaar geleden dat op zaterdag 14 oktober 1944 de mannen die tijdens de razzia in Putten zijn opgepakt, na een kort verblijf in kamp Amersfoort in Neuengamme aankomen. Behalve mannen uit Putten zijn ook mannen uit andere plaatsen tijdens deze razzia opgepakt.

Dit jaar reizen ruim 30 deelnemers naar Neuengamme om dit te herdenken. Namens de NCRV reizen 2 personen mee, die opnamen maken voor het programma Schepper & Co. Met name mevrouw Schouten – Verhoef uit Achterveld en de heer Van Steeg uit Nijkerk worden op deze reis gevolgd.

De eerste dag bezoeken we Bergen-Belsen. Na de ontvangst en een welkomstwoord is er gelegenheid om het museum te bekijken. Het is een nieuw museum met een indrukwekkende tentoonstelling. Aansluitend wordt er bij het monument op het buitenterrein een bloemstuk gelegd door de heer De Jong en zijn zoon. De vader van de heer De Jong is omgekomen in Bergen-Belsen. Het is de eerste keer dat de heer De Jong en zijn zoon Bergen-Belsen bezoeken. Namens Stichting Oktober 44 wordt er een bloemstuk gelegd bij het in maart 2010 geplaatste steentje van Jan Hendrik Cretier.



 Aan het eind van deze middag reizen we verder naar het hotel in Bergedorf en kan iedereen zijn of haar spullen op de kamer brengen. Hierna reizen we naar het restaurant “Zur Luttenburg” aan de Elbe. Hier genieten we allen van een voortreffelijke maaltijd.Na terugkomst in het hotel wordt er nog nagepraat in de hotelbar over deze indrukwekkende dag.


Zaterdag 16 oktober 2010.

Na het ontbijt in het hotel vertrekken we om 09.00 uur richting Neuengamme. Deze dag zullen we het voormalig kampterrein bezoeken. Bij het kampterrein worden wij opgewacht door Veit Buttler en anderen. Ook uit Ladelund zal er deze dag een delegatie aanwezig zijn. In verband met drukte onderweg komt deze delegatie iets later aan. Als iedereen gearriveerd is wordt er door de heer Rozendaal en zijn zus mevrouw Van Wenum-Rozendaal een bloemstuk gelegd bij de Nederlandse steen. Hun vader Wouter Rozendaal is meegevoerd met de razzia en is één van de 48 personen die teruggekomen is na de oorlog. Bij de steen van Putten wordt voorafgaand aan de kranslegging door mevrouw Schouten-Verhoef een gedicht voorgelezen. Aansluitend vindt de kranslegging plaats. Namens Stichting Oktober 44 wordt de krans gelegd door de mevrouw Middel-Grotenhuis en de heer Van Steeg. Ook de delegatie uit Ladelund legt een bloemstuk. Aansluitend houden wij 2 minuten stilte. Hierna wordt Psalm 84 gelezen en er wordt een gedeelte gelezen uit Openbaringen 21. Met het zingen van 2 coupletten van het Wilhelmus wordt de officiële plechtigheid besloten. Na het officiële gedeelte is er ruim voldoende tijd om de rest van het kampterrein te bekijken. In groepjes of individueel worden de diverse gebouwen en het terrein bezocht. Dit jaar is ook Pastor Kohler er weer bij. Het gaat gelukkig redelijk goed met zijn gezondheid. Om 12.30 uur wordt er een koffiemaaltijd aangeboden door de Duitse gastheren en – vrouwen. Hierna is er nog gelegenheid om het museum en het kampterrein te bezichtigen. Aan het eind van ons bezoek is er om 15.30 uur nog gelegenheid om een kop koffie te drinken, met de gebruikelijke taart.

Rond 16.00 uur is het tijd voor vertrek. Na onderweg nog een stop gemaakt te hebben en iedereen nog gelegenheid heeft gehad om wat te eten, komen wij rond 23.00 uur in Putten aan. Ook dit jaar hebben we weer een bijzondere reis gehad.

Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia