Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

Vrijdagmorgen 12 November om 07.00 uur vertrok een groep van 69 personen uit Putten voor de jaarlijkse reis naar Ladelund.

Voorafgaand aan het bezoek in Ladelund wordt er een bezoek aan Wyk auf Föhr gebracht. Het gemeentebestuur van Wyk auf Föhr heeft de groep uit Putten uitgenodigd om op kosten van deze gemeente het eiland te komen bezoeken. Om 20.00 kregen we in het hotel “Schloss am Meer” een buffet aangeboden, na het tafelen was er nog volop tijd om kennis te maken met de bewoners van Wyk. Op zaterdag 13 november vindt er om 10.30 uur een stadswandeling plaats, ook lopen we door de Grosse Strasse voorheen de Friedrich Christiansen Strasse. In Mei 1980 veranderde de gemeente Wyk de straat voorgoed in de Grosse strasse. Na afloop is er om 12.00 uur een samenzijn in de Kurgartensaal. Hier wordt op indrukwekkende wijze afstand genomen van het in het verleden gevoerde beleid door het gemeente bestuur van Wyk auf Föhr inzake de kwestie Friedrich Christiansen. Namens de Stichting Oktober '44 wordt door voorzitter Jan van den Hoorn het gedenkboek van Putten en een exemplaar van het boek van Madelon de Keizer overhandigd. Om 13.30 uur is er een prachtige rondleiding per bus over het eiland Wyk. Tegen 16.30 vertrokken we weer naar de haven waar we de aan de reis begonnen richting Ladelund.

Zondag 14 november wordt een herdenkingsdienst gehouden in de St. Petri Kirche, waarin Bischof Dr. Hans Cristian Knuth voorgaat. Na de indrukwekkende dienst volgt de traditionele kranslegging bij de massagraven.de teruggekeerde Jannes Priem en zwager Rikkert van Koerten wiens vader in Ladelund het leven liet, leggen een krans namens de teruggekeerden.

Namens Stichting Oktober 44 wordt een krans gelegd door de voorzitter  Jan van den Hoorn en Heimen Top. Ook wordt dit jaar een krans gelegd namens de weduwen. Mevrouw Bosch-Pieper legt samen met haar dochter deze krans, haar man Arie Haagswoud overleed op 11-12-1944 te Neuengamme op 29 jarige leeftijd. De burgemeester mr B.J van Putten legt een krans namens de gemeente Putten. Aansluitend aan deze plechtigheid worden er nog kransen gelegd ter nagedachtenis van de Duitse gesneuvelden uit Ladelund en Westre.

In de Deense school wordt gezamenlijk een maaltijd gebruikt, welke voorafgegaan wordt door sprekers uit diverse landen. De maaltijd wordt afgewisseld met diverse korte optredens van de Verenigde Veluwse Koren. 's Middags is er nog gelegenheid om de gedachtenisruimte te bezoeken, welke gelegen is achter de St. Petri Kirche.

Deze dag wordt afgesloten met een spontaan optreden van de Verenigde Veluwse Koren in de St. Petri Kirche. Daar wordt samen met de groep uit Putten Psalm 84 vers 3 en 4 gezongen en aansluitend het Wilhelmus. Dit gebeuren was erg indrukwekkend en voor velen erg emotioneel. Maandag 15 november wordt op de terugreis nog een bezoek gebracht aan de Lübeckerbocht waar om 3 mei 1945 vele gevangenen zijn omgekomen bij de scheepsramp die hier heeft plaatsgevonden. Bij deze ramp zijn ook mannen uit Putten omgekomen. Op de begraafplaats in Lübeck wordt op het Nederlandse kerkhof een krans gelegd door Evert de Graaf en Annie Middel-Grotenhuis.

Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia