Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

Ardennen 30 mei – 3 juni 2016

Maandag 30 mei
Vanochtend vertrekken 35 deelnemers/sters vanaf het Fontanusplein in Putten richting Monschau voor een vijfdaagse reis. Het weer is wisselvallig en dat merken we als we bij de eerste stop in Ysselsteyn aankomen. De regen komt met bakken uit de lucht. Een aantal mensen blijft dan ook lekker droog in de bus zitten. De anderen bezoeken het immens grote Duitse kerkhof waar meer dan 31.000 soldaten begraven liggen. Op deze begraafplaats ligt ook luitenant Sommer begraven die bij de aanslag in Putten zwaargewond is geraakt en aan zijn verwondingen is overleden. De volgende stop is in Aken waar gelegenheid is om het oude stadscentrum te bezoeken en te lunchen. Om vier uur is iedereen weer bij de bus en vertrekken we naar ons hotel in Monschau waar we deze week verder zullen blijven.

Dinsdag 31 mei
Vandaag vertrekken we richting Remouchamps waar we een tocht door de grotten gaan maken. Een aantal minder mobiele reisgenoten gaan niet mee de grotten in en zoeken een restaurant op. Door het wisselvallige weer en de vele regen die de afgelopen dagen is gevallen stroomt het water in de grot snel en is de waterstand gevaarlijk hoog. Na een wandeling door de grot gaan we verder met boten weer terug naar het beginpunt. Deze terugtocht is zeer spectaculair en het kost de gidsen grote moeite om de boten goed door de grot te loodsen. Voor iedereen was dit een speciale ervaring. De heer Zegers hield er een zere schouder aan over, dit omdat de boot klem kwam te zitten onder de rotsen. In de middag wordt er een bezoek gebracht aan de plaats Hoei. Hier is gelegenheid om te lunchen, de kathedraal en het fort te bezoeken en rond te wandelen. Aan het eind van de middag vertrekken we weer richting ons hotel in Monschau.

Woensdag 1 juni
We rijden door een prachtige omgeving richting Bastogne. Hier wordt het museum bezocht waar we een indruk krijgen van de slag om Bastogne en verdere informatie over de gevoerde strijd in de Ardennen. Het is een vrij groot museum met veel informatie. Met behulp van een Nederlandstalige audioguide is de tentoonstelling voor iedereen te volgen. Op diverse locaties worden filmbeelden vertoond.
In de middag bezoeken we op de terugweg naar Monschau het Salvatorianenklooster in Schleiden. We maken een wandeling over het kloosterterrein en bezoeken de oude Basiliek die stamt uit het jaar 1150.

Donderdag 2 juni
We rijden vandaag eerst naar de Amerikaanse militaire begraafplaats Henri Chapelle, gelegen bij het plaatsje Hendrik-Kapelle. Op de begraafplaats liggen 7989 Amerikaanse militairen en worden 450 vermiste soldaten herdacht, die gesneuveld zijn tijdens het Ardennenoffensief of tijdens de opmars vanuit Frankrijk.

Na het bezoek rijden we voor de lunch door naar het toeristische stadje Durbuy. Op de terugweg richting Monschau maken we nog een korte stop bij de watervallen van Coo. Ook hier is het effect van de vele regen die de afgelopen dagen gevallen is goed zichtbaar. Het water stort met veel geraas naar beneden en biedt een spectaculaire aanblik.

 

Vrijdag 3 juni
Vandaag vertrekken we weer richting Putten. We bezoeken in de ochtend het voormalig opleidingskamp van de NSDAP in Vogelsang. Jaren geleden vertelde Willy Kleijer dat als we in de buurt zouden zijn van dit opleidingskamp het de moeite van een bezoek waard zou zijn. Het is een vrij groot terrein waar op het moment van ons bezoek aardig wat herstelwerkzaamheden aan de gang zijn. Indrukwekkend is de grote theaterzaal, die nog in oorspronkelijke staat is. Rond de middag vertrekken we naar de Rursee, waar de rondvaartboot op ons wacht voor een mooie tocht over het meer. Aan boord gebruiken we de lunch. Het weer is redelijk, zodat ook buiten op het dek genoten kan worden van de mooie omgeving. De reis zit er bijna weer op. We sluiten de reis af in De Aker in Putten, waar na een voortreffelijk diner afscheid van elkaar genomen wordt.

Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia