Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

De herinnering aan de razzia van Putten die plaatsvond in oktober 1944 is onuitwisbaar.
Er zijn veel boeken geschreven over de razzia. Dit boek onderscheid zich omdat de hoofdpersoon, en tevens de schrijver, niet met de razzia van Putten is weggevoerd maar wel een periode met de Puttenaren is opgetrokken in de kampen.
Zijn verhaal is zo bijzonder omdat Don Bamberg elf! concentratiekampen heeft overleefd, in de meeste van deze zaten ook Puttenaren.
In Neuengamme en Aurich-Engerhafe heeft hij een aantal mannen uit Putten ontmoet en één in het bijzonder (Cor van Drie) beschrijft hij in zijn boek.
    
PUTTEN - Don Bamberg (90) overleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog elf concentratiekampen. Dankzij een internationale achtergrond en een flinke dosis geluk heeft hij erbarmelijke omstandigheden overleefd, blijkt uit zijn boek 'Dossier NN. Spoorloos in Hitler's Derde Rijk'.

Waarom komt u nu naar buiten met dit boek?

''Ik was jaren na de oorlog nog zo met alle gebeurtenissen in de kampen bezig, dat mijn vrouw me het advies gaf ze op te schrijven. In 1985 is een deel van mijn verhaal als boek in kleine oplage uitgekomen, maar dat heeft de publiciteit niet gehaald.

Ik denk dat men in die tijd oorlogsmoe was. Dit jaar raakte ik in contact met twee onderzoekers van de Puttense stichting Oktober 44. Zij wilden mijn boek uitgeven en hebben het aangevuld met documenten gevonden in Duitsland.''
   
Klik hier onder voor het nieuws van TV Gelderland over de boekpresentatie, uitgezonden op 03-10-2010

Het boek is een gebonden boek van 320 pagina's.
Het is voorzien van documenten die gevonden zijn in het archief van het ITS in Bad Arolsen in Duitsland, o.a. het vervalste document waardoor Don Bamberg zijn leven heeft gered door 2 weken onder te duiken in het Krankenrivier van Buchenwald.

Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia