Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

PUTTEN - Schrijfster Femke Roobol komt op 1 oktober tijdens de 70e herdenking van de Razzia van Putten een lezing geven over haar roman De laatste winter (2013). Het boek beschrijft, met de Puttense razzia als uitgangspunt, de zoektocht van een jonge vrouw naar haar verdwenen broer. Op uitnodiging van Bibliotheek Noordwest Veluwe en Stichting Oktober 44 komt Femke Roobol over dit boek en het ontstaan ervan vertellen. De lezing vindt plaats op woensdagavond 1 oktober in Bibliotheek Putten. Aanvang 20.00 uur.

Biografie
Femke Roobol (1966) is van jongs af aan geïnteresseerd in historie en taal. Ze leerde zichzelf lezen en schreef als kind al veel verhaaltjes. Op het VWO koos ze voor een vakkenpakket met geschiedenis en zes talen en studeerde daarna Italiaanse taal- en letterkunde. Ze werkte als taaltrainer bij verschillende taalinstituten en als lerares Frans. Voor haar debuutroman De laatste winter deed ze veel onderzoek in Putten, onder meer via de Stichting Oktober 44. Ze ontmoette in 2012 Jannes Priem, de langst levende van de weggevoerden uit Putten. Hij gaf haar nog meer details kon geven, waardoor het boek een vrij reëel beeld geeft van de gebeurtenissen tijdens de Hongerwinter en in het concentratiekamp.
In 2014 verscheen een tweede roman van schrijfster Femke Roobol, getiteld Springtij.

De laatste winter
In het najaar van 1944 besluiten Anna Verbeek en haar broer naar familie in Putten te trekken. Hun aankomst valt net voor de aanslag op vijandige officieren op 1 oktober '44. Maarten wordt medeslachtoffer van de vergeldingsmaatregelen, hij wordt met 600 Puttenaren afgevoerd. De ontwrichting in het gezin na het verdwijnen van Maarten is groot. Anna blijft in continue onzekerheid en vrees achter en worstelt met schuldgevoel. Ook na de bevrijding ontbreekt elk bericht. Maar dan komt Anna op het spoor van een jongen die het concentratiekamp Neuengamme heeft overleefd. De mensen in het boek krijgen te maken met zorg om het bestaan, verlies en verdriet, maar ook met vriendschap, familie en de liefde. "Ik ben blij dat er met deze uitgave weer aandacht is voor het verhaal van de razzia van Putten", aldus Jannes Priem (1925-2013).

Praktische informatie
Kaartverkoop via kaartverkoop@bibliotheeknwveluwe.nl of bij Bibliotheek Putten. De toegangsprijzen: € 10,00 / bibliotheekleden betalen € 7,50 (Voordeel met je Biebpas).
Aanvang 20.00 uur.

Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia