Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

PUTTEN de Stentor 27-04-2015

 

Ruim zeventig jaar na zijn overlijden krijgt Hendrik Bosch eindelijk een grafsteen. Na de officiële dodenherdenking op maandag 4 mei 2015, wordt in Putten een grafsteen gelegd op zijn graf. Het initiatief daartoe komt van de Stichting Oktober'44, die zich inzet voor slachtoffers en nabestaanden van de razzia die Putten in oktober 1944 trof. Hendrik Bosch, geboren op 2 februari 1906, is weggevoerd met de Puttense razzia.

Hij werd op transport gezet naar Duitsland, samen met meer dan 600 andere mannen uit Putten. Hendrik Bosch is overleden in het concentratiekamp Versen in Duitsland op 13 december 1944.

Op 1 oktober 1953 is Bosch herbegraven op de oude begraafplaats in Putten. Op zijn graf heeft nooit een steen gestaan. Alle andere in Versen omgekomen mannen die zijn herbegraven, hebben een plaats gekregen in Loenen of op het Nederlands ereveld te Osnabrück.

De Stichting Oktober 44 heeft een grafsteen laten maken voor het graf van Hendrik Bosch. "In 2011 hebben we ook grafstenen geplaatst op drie graven van andere mannen uit Putten", vertelt Gert van Dompseler van de Stichting Oktober'44. "Daar was veel waardering voor. Van Hendrik Bosch wist niemand dat hij op de Oude Begraafplaats ligt. We zijn er vorig jaar pas achtergekomen toen we onderzoek deden voor ons boek.

Zelfs de familie van Hendrik Bosch wist het niet. De grafrechten waren bij de Rabobank."

De onthulling van de steen vindt plaats na de Nationale Dodenherdenking, die dit jaar mede vanuit Putten op de televisie wordt uitgezonden.

Voorzitter Jan van den Hoorn van Stichting Oktober'44 en burgemeester Henk Lambooij spreken een kort woord, waarna de steen wordt onthuld door familieleden van Hendrik Bosch.

Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia