Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

 

 

 

 

Nadat op maandag 19 februari jl. het beeld “De vrouw van Putten”, de sokkel en de twee grondplaten op uiterst zorgvuldige en voorzichtige wijze zijn losgehaald van elkaar, zijn de onderdelen vervoerd naar de restaurator, de heer Anske de Boer in Franeker. Deze heeft het monument, de sokkel en de twee grondplaten vakkundig gereinigd. Hierdoor heeft het monument een frisse uitstraling gekregen.

 

 

Herstelwerkzaamheden

Voorafgaand aan de conservering heeft de heer De Boer enig technisch herstel aangebracht. Dit is nodig omdat anders de hars die wordt aangebracht tijdens het impregnatieproces uit de scheuren kan lopen. Beide duimen van het beeld waren dusdanig versleten dat deze weer herkenbaar zijn gemaakt en vanuit technisch herstel zijn enkele grote scheuren opgevuld.

Daarnaast heeft de Mari Andriessen Stichting - na intensieve contacten met de gemeente - ingestemd met “enige esthetiserende correcties van de gelaatsuitdrukking van het monument”. De restaurator omschrijft het zelf als “heel summier wat lokale accenten aanbrengen” en “de uitdrukking op het gezicht een beetje bijtippen

 

            

 

De restaurator heeft van de Mari Andriessen Stichting het vertrouwen gekregen om deze kleine accenten op het gelaat aan te brengen. Hierdoor is de uitdrukking op het gezicht terug gekomen.

De herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd met een minerale mortel. De minerale mortel wordt samengesteld door een stuk steen van de originele steensoort fijn te malen en te mengen met kleurpigmenten en een bindmiddel. Het verkrijgen van de juiste kleur vergt veel ervaring omdat deze minerale mortel nat wordt opgebracht en door droging de mortel lichter van kleur wordt.

             

 

Het duurt dertig dagen voordat het minerale mortel is uitgehard en de conservering bij het bedrijf Ibach in Duitsland plaats kan vinden.

Op woensdag 5 maart jl. zijn de heren Van den Hoorn en Van Hell, resp. voorzitter en secretaris van de Stichting Oktober 44, burgemeester Van Putten en mevrouw Troost van de afdeling Welzijn naar restaurator Anske de Boer afgereisd in Franeker om de onderhoudswerkzaamheden aan het monument de Vrouw van Putten te bekijken. Zowel de Gemeente als de Stichting Oktober 44 zijn erg tevreden met het resultaat. 

 

              

 

Maandag 12 maart 2007 worden het monument, de sokkel en de twee grondplaten zorgvuldig opgeborgen in de bekisting en door transportbedrijf Hoffman opgehaald. De bekisting is speciaal op maat gemaakt en zorgt er voor dat het monument, de sokkel en de twee grondplaten veilig vervoerd kunnen worden naar het bedrijf Ibach in Duitsland.

Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia