Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

18-02-2016 Omroep Gelderland,

Putten heeft een nieuwe manier om de razzia van Putten te beleven. Door het maken van drie luisterplekken op historische locaties kunnen toeristen en belangstellenden het verhaal van de aanslag en de razzia in Putten zelf ervaren.

De razzia van Putten is één van de zwartste bladzijden uit de tweede wereldoorlog. Het dorp werd hard geraakt in de oorlog nadat bij een aanslag van een verzetsgroep een Duitse officier omkwam. De Duitsers wilden vergelding. Er werd bevel gegeven om alle mannen uit het dorp te deporteren en de huizen plat te branden.


Hoorspel zo echt mogelijk

Op 1 oktober werd het dorp afgegrendeld. Mannen werden bijeengedreven en opgesloten in de kerk en het schoolgebouw. Zeven mensen werden doodgeschoten. Een dag later gingen de andere mannen op transport richting kamp Amersfoort. Enkele tientallen werden vrijgelaten, maar 601 mannen werden gedeporteerd. Slechts 48 mannen keerden terug uit de concentratiekampen. Jannes Priem overleed drie jaar geleden. Hij was de laatste teruggekeerde die uit eigen ervaring kon vertellen wat er was gebeurd.  

De luisterplekken zijn een onderdeel van de Liberation Route Europe een Europees netwerk van plekken waar bezoekers informatie kunnen krijgen over historische gebeurtenissen. In Putten kunnen bezoekers op de plek van de aanslag een hoorspel beluisteren. Volgens de organisatie is extra aandacht besteed om het hoorspel zo echt mogelijk over te laten komen.

Hieronder kunt u de uitzending van Radio Gelderland beluisteren.

De locaties zijn:

1. 6.40 uur Oldenallersebrug. Hier vond de aanslag in de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 plaats2. 7.40 uur De gedenksteen aan de zuidzijde van de Oude Kerk, vanaf hier werden mannen weggevoerd3.8.40 uur  Naast de Herdenkingshof en De Vrouw van Putten; hier wordt jaarlijks de razzia herdacht

Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia