Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

Mei 2023

In de eerste drie dagen van mei maakte een groep bestuursleden en sympathisanten een reis langs de herdenkingen van het bevrijden van de concentratiekampen in Wöbbelin en Neuengamme, dit jaar 78 jaar geleden.

Op de heenreis werden we rondgeleid over een ander deel van het KZ Bergen-Belsen, met o.a. de resten van de ontvangstgebouw voor  de gevangenen en van het zwembad voor de kinderen van de kampcommandant. Namens de Stichting werden op deze reis bloemen gelegd bij de grafzerk voor Anne Frank; in Wöbbelin; bij het Cap Arcona monument; op Poel en in Neuengamme.

In Wöbbelin was de ontvangst weer even warm en hartelijk als voor-corona. Men was onder de indruk van de rede van de plaatselijke predikant over opkomend fascisme.  Op 3 mei was er de officiële herdenking in Neustadt-Pelzerhaken van de ondergang van de Cap Arcona, waarbij de voorzitter van onze Stichting aanwezig was. Onze groep bezocht het schiereiland Poel aan de zuidzijde van de Lübeckerbocht waar eveneens slachtoffers van de ramp zijn aangespoeld.  Bij het herdenkingsmonument op Poel lagen reeds bloemen van de plaatselijke bevolking. Wij legden onze bloemen erbij.

 

Na enig zoeken vonden we in Grevesmühlen in de voormalige DDR de plaats waar andere slachtoffers van de scheepsramp zijn herbegraven.

In Neuengamme bezochten we een presentatie over het posterproject. De herdenking zelf was indrukwekkend. Zowel qua inhoud van de speeches als wat betreft het aantal belangstellenden en het aantal bloemenkransen. Over de wereld verspreid leven nog steeds mensen die de verschrikkingen van de concentratiekampen aan den lijve hebben ondervonden. Een vijftal was op deze dagen aanwezig. Zij werden bij name genoemd. In de toespraken kwam vooral het verdriet van de kinderen van de kampslachtoffers naar voren.

Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia