Stichting Oktober 44
 • Oktober 44

  Een aanslag van een verzetgroep bleek voor de bezetter aanleiding tot een vreselijke
  vergeldingsactie...

  Ongeveer 110 huizen werden in brand gestoken...

 • Oktober 44

  Putten was in oktober 1944 het toneel van de ergste wraakactie die Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben begaan.

  Vrouwen gingen de hongerwinter in zonder man.

 • Oktober 44

  Een echte, georganiseerde illegaliteit was er niet in Putten in de eerste jaren van de oorlog.

  Pas in 1944 kwamen enkele groepen tot stand.

Neuengamme  9 – 10 oktober 2015.


’s Ochtends brengen we een bezoek aan het voormalig kampterrein in Versen.
Bij het monument worden bloemen gelegd door Johan Grift en Lies Smit-van den Born. We rijden door naar Esterwegen waar een bezoek wordt gebracht aan het indrukwekkende museum waar de geschiedenis van de Emslandlager verteld wordt. In de middag vertrekken we richting Neuengamme. Het diner gebruiken we in ons hotel. Op zaterdag bezoeken wij het kampterrein. Zoals elk jaar vindt er eerst het officiële gedeelte plaats bij de steen van Putten.

Er wordt een bloemstuk gelegd bij de steen van Nederland door de heer en mevrouw Fredriksen. Bij de gedenksteen van Cornelis Stoffer worden bloemen gelegd door mevrouw De Graaf-Spierenburg. Bij de steen van Putten wordt een krans gelegd door mevrouw Barlingen-van de Poll en mevrouw Zegers-Lubbersen. Na het lezen van Psalm 84 en Openbaring 21 zingen wij ter afsluiting gezamenlijk twee coupletten van het Wilhelmus. Met de groep bezoeken we hierna het Haus des Gedenkens en maken we een rondgang over het kampterrein. Na een heerlijke lunch bezoeken we het museum. Vier deelneemsters uit de groep (de dames Van Roon-van Dompseler, Zegers-Lubbersen, Van Barlingen-van de Poll en Smit-van den Born) hebben ’s middags een gesprek met jongeren uit Hamburg.
Om 16.00 uur vertrekken we weer richting Putten.

Stichting Oktober 44, Midden Engweg 1, 3882 TS Putten