Stichting Oktober 44
 • Oktober 44

  Een aanslag van een verzetgroep bleek voor de bezetter aanleiding tot een vreselijke
  vergeldingsactie...

  Ongeveer 110 huizen werden in brand gestoken...

 • Oktober 44

  Putten was in oktober 1944 het toneel van de ergste wraakactie die Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben begaan.

  Vrouwen gingen de hongerwinter in zonder man.

 • Oktober 44

  Een echte, georganiseerde illegaliteit was er niet in Putten in de eerste jaren van de oorlog.

  Pas in 1944 kwamen enkele groepen tot stand.

Neuengamme 12 – 13 oktober 2018

Op vrijdagochtend 12 oktober vertrekken we uit Putten met de groep naar Lübeck. Hier bezoeken we het Nederlandse ereveld op de begraafplaats. Namens de Stichting Oktober 44 leggen Janny van Roon-van Dompseler en de dochter van Barend Hannessen bloemen bij het monument. Mevrouw Jansen-Hannessen bezoekt voor het eerst het graf van haar vader. Hij is op 9 november 1944 omgekomen in Wedel.

Na dit bezoek reizen we door naar Neustadt waar een bezoek wordt gebracht aan de Lübeckerbocht. We bezoeken het Cap Arcona monument. Namens de Stichting wordt een bloemstuk gelegd door de heer en mevrouw van Beek. Willem Gerritsen, een familielid, is bij de ramp in de Lübeckerbocht omgekomen. 

De volgende dag bezoeken we het voormalig kampterrein in Neuengamme. Een bloemstuk wordt gelegd bij de steen van Nederland door de heer Van Beek en mevrouw Van Beek-Simon. Drie familieleden van mevrouw Van Beek-Simon zijn eind 1944 weggevoerd uit Putten en uiteindelijk in de kampen terechtgekomen.

Bij de steen van Putten wordt een krans gelegd door de kinderen van Wouter Rozendaal.

 Hierna wordt Psalm 84 en een gedeelte uit Openbaringen gelezen. Met de groep bezoeken we hierna het Haus des Gedenken en maken we een rondgang over het kampterrein. Na een heerlijke lunch, klaargemaakt door de vrijwilligers/sters uit Neuengamme, bezoeken we het museum en de werkplaatsen.

Rond 16.00 uur vertrekken we weer richting Putten.


Stichting Oktober 44, Midden Engweg 1, 3882 TS Putten