Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

Neuengamme 12 – 13 oktober 2018

Op vrijdagochtend 12 oktober vertrekken we uit Putten met de groep naar Lübeck. Hier bezoeken we het Nederlandse ereveld op de begraafplaats. Namens de Stichting Oktober 44 leggen Janny van Roon-van Dompseler en de dochter van Barend Hannessen bloemen bij het monument. Mevrouw Jansen-Hannessen bezoekt voor het eerst het graf van haar vader. Hij is op 9 november 1944 omgekomen in Wedel.

Na dit bezoek reizen we door naar Neustadt waar een bezoek wordt gebracht aan de Lübeckerbocht. We bezoeken het Cap Arcona monument. Namens de Stichting wordt een bloemstuk gelegd door de heer en mevrouw van Beek. Willem Gerritsen, een familielid, is bij de ramp in de Lübeckerbocht omgekomen. 

De volgende dag bezoeken we het voormalig kampterrein in Neuengamme. Een bloemstuk wordt gelegd bij de steen van Nederland door de heer Van Beek en mevrouw Van Beek-Simon. Drie familieleden van mevrouw Van Beek-Simon zijn eind 1944 weggevoerd uit Putten en uiteindelijk in de kampen terechtgekomen.

Bij de steen van Putten wordt een krans gelegd door de kinderen van Wouter Rozendaal.

 Hierna wordt Psalm 84 en een gedeelte uit Openbaringen gelezen. Met de groep bezoeken we hierna het Haus des Gedenken en maken we een rondgang over het kampterrein. Na een heerlijke lunch, klaargemaakt door de vrijwilligers/sters uit Neuengamme, bezoeken we het museum en de werkplaatsen.

Rond 16.00 uur vertrekken we weer richting Putten.


Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia