Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

Donderdag 18 februari 2016 worden drie luisterplekken in Putten onthuld. Deze luisterplekken zijn onderdeel van de Liberation Route Europe. Op drie locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de razzia van 1 en 2 oktober 1944, zijn veldkeien geplaatst met daarop een informatiepaneel.

De onthullingen worden verricht door vertegenwoordigers van de partijen die bij dit project betrokken zijn. Bij iedere onthulling zal E.H. de Graaf iets vertellen over de locatie en wordt het hoorspel van de Luisterplek afgespeeld.

10.50 uur:    Onthulling luisterplek bij de Oldenallersebrug    
11.25 uur:    Onthulling luisterplek bij de gedenksteen aan de zuidzijde van de Oude Kerk
11.50 uur:    Onthulling luisterplek naast de Herdenkingshof en De Vrouw van Putten
 

De realisering van de luisterplekken in Putten is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, Regio Noord Veluwe, Visit Veluwe, Stichting Oktober 44, VVV Putten, Puttens Historisch Genootschap en Natuurmonumenten.

Liberation Route Europe
De Liberation Route Europe volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route start in Zuid-Engeland en loopt via Normandië, de Ardennen en Nederland richting het Duitse Hürtgenwald en Berlijn. De Liberation Route Europe gaat verder naar de Poolse stad Gdańsk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de afscheiding van Europa op te heffen.

De Liberation Route Europe laat mensen beleven wat zich in 1944-1945 afspeelde. In Nederland liggen op bijna 180 locaties luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen tijdens de laatste oorlogsjaren. De verhalen van die plekken zijn gratis te downloaden vanaf www.liberationroute.nl (ook voor mobiele internetters) of beluisteren via 0900-5423728.
Op de smartphone is de Liberation Route Europe app te downloaden. Deze gratis app is beschikbaar voor iPhone en Android en biedt direct toegang tot historische gebeurtenissen, bezienswaardigheden, biografieën, luisterverhalen en nog veel meer.

Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia