Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

Maandag 7 juni.

’s Ochtends om 07.30 uur vertrekken wij met een groep van 30 personen naar Rothenburg ob der Tauber, een schilderachtig middeleeuws stadje aan de Romantische Strasse in Zuid Duitsland. Na even zoeken hoe we bij het hotel moesten komen arriveren we hier in de vroege middag. We worden hartelijk ontvangen door de eigenaressen van het mooie hotel Altes Brauhaus. De rest van de dag en avond is er voldoende gelegenheid om het prachtige plaatsje te bekijken.


Dinsdag 8 juni.

Na het ontbijt vertrekken we richting Berchtesgaden. Onderweg maken we nog een tussenstop bij het voormalig concentratiekamp Dachau. Twee razziaslachtoffers zijn in Dachau geweest, Jan Willem Timmer (overleden januari 1945) uit Ermelo en Pieter de Ruig (teruggekeerd) uit Putten. Op het kampterrein is door middel van funderingen zichtbaar waar de barakken gestaan hebben, met daartussen door de voormalige kampstraat. In het museum krijgt men een indruk van de verschrikkelijke proeven die in Dachau zijn gedaan op mensen. In het bijzonder proeven met malaria, onderkoeling en luchtdrukverschillen vonden hier plaats.
Na het bezoek aan Dachau gaat de reis verder naar Berchtesgaden, waar we de komende dagen verblijven in hotel Seimler. Het hotel ligt jammer genoeg net een beetje buiten het dorp.


Woensdag 9 juni.

Voor vanochtend staat een bezoek aan het Adelaarsnest (Kehlsteinhaus) op het programma. Na het ontbijt vertrekken we richting de vertrekplaats net buiten Berchtesgaden. Met de bus worden we naar boven gebracht over een prachtige bergweg. Hierna gaan we via een gang de berg in en worden we met de lift naar boven vervoerd. Het uitzicht van boven af is prachtig. Het Adelaarsnest is nu een café-restaurant . Hitler zelf bezocht het Kehlsteinhaus slechts zeer incidenteel. Na het bezoek aan het Adelaarsnest wordt er nog een rondvaart op de Königssee gemaakt. In het meer ligt een eiland met daarop de prachtige Bartholomeüskerk. Als iedereen weer terug is om te vertrekken naar het hotel is het nog even wachten op de reisleiding die te laat aankomt en de boot heeft gemist. Na deze prachtige dag met afsluitend het diner in het hotel wordt er ’s avonds onder het genot van een drankje nog wat nagepraat.


Donderdag 10 juni.

Vandaag staat een bezoek aan de Grossglockner in de Hohe Tauern op het programma. Deze berg is met een hoogte van 3.798 meter de hoogste berg van Oostenrijk. De tocht er naar toe gaat door het prachtige, bergachtige landschap. Nadat we betaald hebben bij de tolpoort rijden we de Grossglocknerstraat op. Na een prachtige, bochtige weg met prachtige uitzichten en vergezichten komen we boven bij de Edelweisspitze. Op dat moment wordt gedacht dat we al boven bij de Grossglockner zijn. Achteraf blijkt dat we nog niet eens halverwege zijn en dat de top nog een stuk verder rijden is. Jammer. Na een pauze waar iedereen in het restaurant wat heeft kunnen drinken of eten beginnen we aan de weg terug richting Berchtesgaden naar ons hotel. Na het avondeten moeten de koffers weer gepakt worden. We vertrekken morgen richting Praag.


Vrijdag 11 juni.

Vanochtend vertrekken we richting Tsjechië. We bezoeken onderweg het voormalig concentratiekamp Mauthausen. Ook in dit kamp is een razziaslachtoffer geweest en omgekomen. Het betreft Pelus Koning, die in maart 1945 in Mauthausen is overleden. Na het indrukwekkende bezoek aan Mauthausen reizen we door naar Praag. Onze chauffeur Patrick rijdt zonder problemen naar ons hotel in het centrum van de stad. Het diner in hotel Green Garden smaakt voortreffelijk. Het is jammer dat er geen terras buiten bij het hotel is, maar verder is het een prima hotel en het eten is hier ook prima. Normaal wordt er altijd in Kladno overnacht, maar in het hotel La Park was dit weekend een bruiloftsfeest en daarom konden we hier dit jaar niet terecht.


Zaterdag 12 juni.

Na het ontbijt vertrekken we richting Lidice. Om 10.00 uur begint de herdenking. Namens onze Stichting Oktober 44 wordt een krans gelegd door Evert de Graaf en Evert van de Horst. Na het officiële gebeuren bezoekt onze reisgroep het monument van de kinderen. Hier wordt een bloemstuk gelegd, waarbij ook de Nederlandse ambassadeur in Praag aanwezig is. We worden deze ochtend ook nog ontvangen op het gemeentehuis. Dit hebben we te danken aan burgemeester Jan van Putten, die dit voor ons geregeld heeft.
Na de herdenkingsplechtigheden gaan we terug naar Praag. Hier is verder gelegenheid om de stad te bezoeken. Ook Patrick, onze chauffeur fietst op zijn fiets rond door de stad en maakt met een aantal nog een praatje of drinkt wat mee op het terras.


Zondag 13 juni.

Na het ontbijt gaan we met de groep naar de Duitse kerk. Deze kerk ligt in de richting van het centrum, niet zo heel ver van ons hotel. Na de kerkdienst worden we nog verrast door een concert dat gegeven wordt.
De rest van de dag brengt iedereen op zijn eigen wijze door. Er is geen programma verder voor deze zondag.


Maandag 14 juni.

Deze ochtend vertrekken we vroeg richting Putten. Het wordt vandaag een reisdag. Na een voorspoedige terugreis komen we aan in Babberich, waar we in restaurant ’t Centrum ons afscheidsdiner gebruiken. Hier nemen we afscheid van onze chauffeur Patrick. Zijn vader neemt het vanaf hier over en brengt ons na de maaltijd terug naar Putten. Hier arriveren we ’s avonds na wederom een mooie reis.

Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia