Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

Zaterdag 13 november

Om 07.00 uur ’s ochtends vertrekken wij vanaf het kerkplein bij de Nieuwe kerk naar Ladelund. De groep bestaat dit jaar uit 34 deelnemers.
Op de heenreis wordt een bezoek gebracht aan Wedel. Het is al weer enige jaren geleden dat we een bezoek aan Wedel gebracht hebben. In Wedel worden we al opgewacht op de parkeerplaats door een delegatie. We gaan vanaf de parkeerplaats naar het Stadtteilzentrum Mittendrin waar wij namens het stadsbestuur een maaltijd aangeboden krijgen. Van alle politieke partijen is er een afgevaardigde aanwezig en allen stellen zicht kort voor en heten ons welkom. Het wordt zeer op prijs gesteld dat wij een bezoek brengen aan Wedel. Alle reisdeelnemers ontvangen een boek namens het stadsbestuur. Het is een prentenboek van Ole West, genaamd “Wedelland”. Na de maaltijd verplaatsen we ons naar het monument. Iedereen krijgt een roos mee om bij het monument te leggen. Bij het monument worden diverse toespraken gehouden. Ook Evert de Graaf houdt een korte toespraak. Na het leggen van bloemen en de rozen nemen we weer afscheid en bedanken onze gastheren en –vrouwen voor de hartelijke ontvangst. We vertrekken richting Ladelund, waar we om 18.00 uur arriveren. We worden opgewacht door de gastgezinnen. Het weerzien is hartelijk en een ieder gaat met zijn of haar gastgezin mee. De avond wordt bij de gastgezinnen doorgebracht.

Zondag 14 november (Volkstrauertag)

’s Ochtends bezoeken wij de kerkdienst in de St. Petri-Kirche in Ladelund. Wij worden welkom geheten door Hans Joachim Stuck, die ook de preek verzorgd. De preek zal ons nog digitaal toegezonden worden en zal later ook geplaatst worden op de website of in het volgende jaarverslag. Aan het eind van de kerkdienst wordt Psalm 84 de verzen 3 en 4 gezongen.
Aansluitend worden bij de massagraven achter de kerk de kransen gelegd. Jannes Priem legt als eerste een krans, samen met zijn broer. Namens de teruggekeerden wordt de krans gelegd door Janny van Roon en mevrouw Kroon. Namens de Stichting Oktober 44 wordt de krans gelegd door de Evert de Graaf en Gert van Dompseler. Ook dit jaar wordt er een bloemstuk gelegd namens de jeugd van Ladelund en Putten. Dit bloemstuk wordt gelegd door Felix Hansen en Lisanne van Donselaar. Aansluitend worden er kransen gelegd bij het monument voor de slachtoffers uit Ladelund en bij het monument in Westre. Dit verliep voor ons niet geheel vlekkeloos. Onze bloemstukken (zonder linten) waren niet op tijd aanwezig, zodat bij het monument in Ladelund het bloemstuk na de plechtigheid werd gelegd.
Na afloop van de kransleggingen wordt er in het Pastoraat soep met brood aangeboden.

’s Middags wordt er aan de weg naar het voormalig kampterrein een monument onthuld, o.a. door de Jannes Priem en Ard Kleijer. Het monument (Stele) is groot en staat op de plaats waar in de toekomst ook een deel van de tankgrachten uitgegraven gaan worden. Na afloop van de onthulling worden er in de Gedenkstätte diverse toespraken gehouden. Voor een aantal mensen duurt dit te lang. Aansluitend is er tijd voor koffie en ontmoeting. ’s Avonds is er geen programma en vermaakt iedereen zich bij de gastgezinnen.

Maandag 15 november.

Na afscheid te hebben genomen van onze gastvrouwen en –heren vertrekken we ’s morgens rond 09.00 uur weer uit Ladelund. Bij het voormalig kampterrein in Ladelund wordt nog een bloemstuk gelegd door Wilma Knoppersen en Annie Middel-Grotenhuis. Na deze plechtigheid rijden we door naar Aurich-Engerhafe. Hier worden we hartelijk ontvangen door Rudolp Tuente en anderen. Na een korte toespraak drinken we koffie met lekkere koek daarbij. Hierna bezoeken we de begraafplaats en wordt kort uitleg gegeven over het aantal slachtoffers en het herbegraven op diverse begraafplaatsen in Duitsland of in andere landen.
Hierna wordt er bij het monument door Jannes Priem en Pieter Dekker een bloemstuk gelegd. We bezoeken ook nog kort de tentoonstelling in het Pfarrhaus en de prachtige kerk. De pastor vertelt in het kort de geschiedenis van deze kerk. Afsluitend zingen we met zijn allen op verzoek van ds. Jonker Psalm 121:1.

Na het bezoek aan Aurich-Engerhafe vertrekken we weer richting Nederland. Om 19.00 uur gebruiken we in Staphorst de maaltijd. Rond 21.40 uur arriveren we bij de nieuwe kerk in Putten. Iedereen gaat tevreden en met veel indrukken richting huis.

 

Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia