Stichting Oktober 44
 • Oktober 44

  Een aanslag van een verzetgroep bleek voor de bezetter aanleiding tot een vreselijke
  vergeldingsactie...

  Ongeveer 110 huizen werden in brand gestoken...

 • Oktober 44

  Putten was in oktober 1944 het toneel van de ergste wraakactie die Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben begaan.

  Vrouwen gingen de hongerwinter in zonder man.

 • Oktober 44

  Een echte, georganiseerde illegaliteit was er niet in Putten in de eerste jaren van de oorlog.

  Pas in 1944 kwamen enkele groepen tot stand.

We reizen dit jaar met een groep van 47 personen naar Ladelund voor het bijwonen van Volkstrauertag en de 70-jarige herdenking. Op de heenweg maken we een stop in Wedel.

Hier krijgen we een lunch angeboden. Na diverse toespraken vertrekken we naar de begraafplaats. Hier kan door iedereen een bloem bij het monument gelegd worden. Namens Stichting Oktober 44 legt mevrouw Smit-van den Born een bloemstuk. Na afscheid te hebben genomen vertrekken we richting Ladelund. Na aankomst wordt iedereen opgewacht door zijn of haar gastgezin. Op zondag bezoeken we de kerkdienst. Aansluitend worden de kransen bij de graven gelegd.

De krans van de stichting wordt gelegd door de heer Polhoud en de voorzitter van Stichting Oktober 44 de heer Van den Hoorn. Het koor Fontanus, dat vandaag ook aanwezig is in Ladelund zingt bij de graven nog enige liederen. Hierna is er nog gelegenheid om mee te gaan naar de Duitse monumenten in Ladelund en Westre. Op beide plaatsen wordt door de heer Dekker een bloemstuk gelegd. Na de lunch in de Kirchspielkrug wordt het boek van Pastor Richter gepresenteerd. Fontanus zingt bij deze presentatie nog enige liederen. Hierna is er nog gelegenheid om de Gedenkstätte te bezoeken en is er gelegenheid voor ontmoeting en koffie.

Op maandagochtend bezoeken we eerst het voormalig kampterrein. Hier wordt een bloemstuk gelegd door mevrouw Van Roon en de heer Klaassen. ’s Middags wordt nog een bezoek gebracht aan het kamp Sandbostel. Hier brengen we eerst een bezoek aan de tentoonstelling. Aansluitend worden we door de heer Ehresmann rondgeleid over het voormalig kampterrein. Tot slot wordt een kort bezoek aan de begraafplaats gebracht. Bij de gedenksteen wordt een bloemstuk gelegd door mevrouw Oldert-Zeegers en de heer Kraai. Om 22.00 uur arriveren wij na een indrukwekkende reis weer in Putten.

Stichting Oktober 44, Midden Engweg 1, 3882 TS Putten