Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

Ladelund 14 – 16 november 2015.

 

We reizen ook dit jaar naar Ladelund voor het bijwonen van Volkstrauertag en de herdenking.
Op de heenweg maken we een stop in Wedel. Hier krijgen we een lunch aangeboden.
Na diverse toespraken vertrekken we naar het monument.
Hier wordt door mevrouw Veenendaal-van den Bosch een bloemstuk gelegd.
Hierna mag iedereen een roos bij het monument leggen. We lopen met de groep naar het straatje dat langs het voormalig kampterrein loopt. Dit straatje heeft sinds juni een nieuwe naam: Puttener Strasse. Het is een eerbetoon aan de slachtoffers van de razzia van Putten die hier in Wedel zijn omgekomen. Het is de bedoeling dat op een muur in deze straat nog een wandschildering gaat komen. Na het afscheid vertrekken we richting Ladelund.

Op zondag bezoeken we de kerkdienst. Aansluitend worden de kransen bij de graven gelegd. De krans van de stichting wordt gelegd door de heren G. van Emous en Stoffelsen. Mevrouw Stoffelsen, die in een rolstoel zit, wordt bij deze plechtigheid betrokken. Namens de jeugd legt Elsaly van den Heuvel een bloemstuk. Ook worden er bloemstukken gelegd bij de Duitse monumenten in Ladelund en Westre.

Op beide plaatsen wordt door de heer Dekker een bloemstuk gelegd. Na de lunch is er gelegenheid voor ontmoeting in de Gedenkstätte. Hier worden films vertoond van de Putten Ladelund loop en van de padvindersgroep uit Ladelund. Na het vertrek op maandagochtend bezoeken we eerst het voormalig kampterrein. Hier wordt een bloemstuk gelegd door de heer R. van Emous. Hierna rijden we door naar het voormalig kampterrein Husum. Bij het monument wordt een bloemstuk gelegd door de heer en mevrouw Kroon. Tot slot wordt er een bezoek gebracht aan de begraafplaats Ohlsdorf. Bij de gedenksteen wordt een bloemstuk gelegd door mevrouw Klok. Na het diner arriveren we rond 21.45 uur na een indrukwekkende reis weer in Putten.

Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia