Stichting Oktober 44
 • Oktober 44

  Een aanslag van een verzetgroep bleek voor de bezetter aanleiding tot een vreselijke
  vergeldingsactie...

  Ongeveer 110 huizen werden in brand gestoken...

 • Oktober 44

  Putten was in oktober 1944 het toneel van de ergste wraakactie die Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben begaan.

  Vrouwen gingen de hongerwinter in zonder man.

 • Oktober 44

  Een echte, georganiseerde illegaliteit was er niet in Putten in de eerste jaren van de oorlog.

  Pas in 1944 kwamen enkele groepen tot stand.

Op zaterdag 12 november vertrok een dertigtal sympathisanten zoals ieder jaar met een bus naar Ladelund. Opvallend in het gezelschap was een aantal jongeren. In Wedel bij Hamburg stond een lunch op ons te wachten. De goede contacten tussen Putten en Wedel hebben er toe geleid dat op de plaats van het concentratiekamp in Wedel een straat tot Puttener Weg is benoemd. 
De hartelijke ontvangst en de plechtige bloemenlegging werden muzikaal opgeluisterd.
Bij aankomst aan het begin van de avond in Ladelund stonden veel  inwoners ons op te wachten. Oude bekenden omhelzen elkaar. Fantastisch te zien hoe warm de banden zijn geworden tussen de inwoners van Ladelund en Putten.
Op zondag was de kerkdienst ter gelegenheid van Volkstrauertag.  Al  bijna 100 jaar worden dan de doden herdacht die zijn gevallen in gewapende conflicten en het verdriet daarover. De steden Aleppo en Mosul bleven niet ongenoemd. Evenals Jannes Priem, het laatst overgebleven slachtoffer van het kamp  in Ladelund, die ook altijd de gesneuvelde soldaten aan beide kanten herdacht.         Na uitgebreide en plechtige kransleggingen door civiele en militaire autoriteiten, de stichting oktober 44  en jongeren was er een gezamenlijke maaltijd met diverse toespraken. In die toespraken was aandacht voor de toename van ongewenste nationalistische gevoelens.
‘s Middags werd getoond hoe de gedachtenisruimte in Ladelund kan worden gemoderniseerd. Opvallend hoeveel geld en moeite Duitsers daar aan spenderen.  Daarna was er weer de warme gezelligheid met de gastgezinnen.
Maandagochtend ging de terugreis via de Lübeckerbocht. Tijdens de geallieerde opmars dreven de Duitsers gevangenen voor zich uit en deze gevangenen werden o.a. op schepen bij Neustadt in Holstein in de Oostzee gepropt. Daaronder meer dan 20 Puttenaren. Een dag voor de bevrijding werden deze schepen gebombardeerd. Bij het monument voor de 7000 slachtoffers van deze ramp werden bloemen gelegd door een kleinzoon van een van de daar omgekomenen.  In het museum werden wij verrast door zeer enthousiaste vertellers.
Na een snel doch voedzaam diner in Staphorst waren we maandagavond rond 22 uur weer in Putten.


Stichting Oktober 44, Midden Engweg 1, 3882 TS Putten