Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

Maandag 9 juni.

’s Ochtends om 07.00 uur vertrekken wij met een groep van 33 personen naar Hildesheim, onze eerste overnachtingplaats. Onderweg bezoeken we nog kort het mooie plaatsje Hamelen. Om 14.00 uur arriveren we in Hildesheim. Er is voldoende gelegenheid om het mooie stadje te bezichtigen. Ons hotel is midden in het stadje gelegen op de markt, omgeven door prachtige vakwerkhuizen.

Dinsdag 10 juni.

Na het ontbijt vertrekken we richting Mittelbau-Dora. Dit kamp werd eind augustus 1943 in de berg Kohnstein bij Nordhausen gebouwd als bijkamp van het concentratiekamp Buchenwald. De actuele aanleiding voor de bouw van dit concentratiekamp was het bombardement van het proefstation voor de ontwikkeling van raketten te Peenemünde op 17 en 18 augustus 1943, waardoor werd besloten de montage van de raketten te verplaatsen naar ondergrondse fabrieken. In oktober 1944 kreeg het kamp “Dora” onder de naam concentratiekamp Mittelbau de status van een zelfstandig kamp. Van de 60.000 gevangenen van het concentratiekamp Mittelbau-Dora kwamen er 20.000 om het leven. Op 11 april 1945 werd het kamp door eenheden van het Derde Leger van de V.S. bevrijd.
Onze groep start met het bekijken van een film over Mittelbau-Dora. Hierna is er nog gelegenheid om het voormalig kampterrein en het nieuwe museum te bezichtigen. Het bezoeken van de Stollen (de onderaardse gangen in de berg) is helaas niet mogelijk. Het aantal rondleidingen is beperkt en er zijn veel schoolgroepen aanwezig die gebruik maken van de rondleidingen.
Na het bezoek aan Mittelbau-Dora vertrekken we richting Erfurt, waar we de nacht zullen doorbrengen. We zijn op tijd in Erfurt en iedereen heeft nog de gelegenheid om de stad te bezoeken.

Woensdag 11 juni.

Voor vanochtend staat een bezoek aan Buchenwald op het programma. Rond 10.00 uur arriveren we bij het voormalig kampterrein op de Ettersberg bij Weimar.In juli 1937 werd het concentratiekamp Buchenwald opgericht. In eerste instantie was het bestemd voor politieke tegenstanders van het nationaal socialisme. Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog werden er steeds meer mensen uit andere landen opgesloten. In totaal telde Buchenwald van 1937 tot 1945 meer dan 250.000 gevangenen, van wie er ruim 50.000 de dood vonden. Van 1940 tot 1945 hebben in het concentratiekamp Buchenwald 2.818 Nederlanders gevangen gezeten. Ongeveer 500 van hen hebben het niet overleefd.
Het kampterrein is uitgestrekt en aangelegd op een glooiende helling. Er is erg veel te zien. Alles maakt een grote indruk op iedereen. Bij de ingang naar het kampterrein stoppen we nog even bij het monument,

wat vanaf de snelweg te zien is. Na het bezoek aan Buchenwald rijden we door naar Weimar, waar tussen de middag gelegenheid is om iets te eten en te drinken. ’s Middags vertrekken we naar Dresden, waar we twee nachten zullen blijven.

Donderdag 12 juni.

Vandaag is een vrije dag. Iedereen kan op eigen gelegenheid de stad bezichtigen. Dresden heeft erg geleden onder de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De oude binnenstad is platgegooid. Veel is weer in oude glorie hersteld, waaronder de Frauenkirche.

Vrijdag 13 juni.

Vanochtend vertrekken we richting Tsjechië. We bezoeken onderweg Theresienstadt (Terezín). Aan het einde van de achttiende eeuw ontstond de Kleine Vesting die deel uitmaakt van een groter verdedigingscomplex dat ter ere van keizerin Maria Theresia Terezín werd genoemd. De vesting deed tevens dienst als gevangenis. In 1940 werd de Kleine Vesting opnieuw door de Gestapo in gebruik genomen. Tot het einde van de oorlog passeerden 32.000 mensen de poorten, waaronder 5000 vrouwen. Vooral het lot van de Joodse gevangenen was gruwelijk.
Na het bezoek vertrekken we richting Kladno, waar we de komende vier nachten zullen verblijven in hotel La Park.

Zaterdag 14 juni.

Na het ontbijt vertrekken we richting Lidice. Om 10.00 uur begint de herdenking. Namens onze Stichting Oktober 44 wordt een krans gelegd door Evert de Graaf en Pieter Dekker. Na het officiële gebeuren bezoekt onze reisgroep het monument van de kinderen. Hier wordt door Jannie van Roon een bloemstuk gelegd, waarna aansluitend het Wilhelmus de verzen 1 en 6 wordt gezongen. Hierbij zijn ook aanwezig Ard Kleijer en Barend Siksma. Zij zijn namens de gemeente Putten afgevaardigd naar de herdenking in Lidice.
’s Middags bezoeken wij Praag. Iedereen kan op eigen gelegenheid de stad bezoeken. Om 17.00 uur verzamelen we ons aan de kade. We maken een rondvaart over de Moldau (Vlatava). Tijdens de rondvaart wordt een buffet aangeboden.

Zondag 15 juni.

Tijdens het ontbijt wordt Heimen Top onwel en hij wordt uit voorzorg opgenomen in het ziekenhuis. De rest van de groep bezoekt deze ochtend een kerkdienst in Kladno. Bij aankomst worden we hartelijk welkom geheten door een aantal gemeenteleden. Na de dienst is er gelegenheid om koffie te drinken en te genieten van de heerlijke taart en koeken die voor ons gebakken zijn. Wij bieden de gemeente een aantal dozen met serviesgoed aan, koffiezetapparaten en een envelop met inhoud voor de aankoop van een stofzuiger. Deze envelop hebben wij ontvangen van kringloopwinkel Overnodig. De middag wordt doorgebracht in of in de omgeving van het hotel. ’s Avonds horen we vanuit het ziekenhuis dat het goed gaat met Heimen en dat hij de volgende dag weer naar huis mag.

Maandag 16 juni.

Vandaag bezoeken we Kutna Hora, ook wel klein Praag genoemd. De rit naar dit plaatsje gaat door een mooie omgeving. In het plaatsje bezoeken we de grote kathedraal en een aantal andere bezienswaardigheden. Ook wordt een bezoek gebracht aan het Ossuarium, een soort kapel welke geheel is ingericht met menselijke botten (knekelhuis).

Dinsdag 17 juni.

Vandaag is de terugreis naar huis. We vertrekken ’s ochtends om 06.30 uur richting Putten. Na een voorspoedige reis arriveren we rond 18.00 uur in Nederland. Het afsluitend diner is in Babberich. Hier nemen we afscheid van onze chauffeur Stef.
Rond 20.30 uur arriveren we in Putten en zit deze mooie reis er weer op

Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia