Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

Donderdag 4 juni.

’s Ochtends om 05.30 uur vertrekken wij met 28 deelnemers richting Innsbruck. Ook deze keer zijn er weer een aantal mensen bij die voor de eerste keer een grote reis meemaken. Het is de eerste reisdag van onze reis naar Marzabotto en Oradour-sur-Glane. Na een goed verlopen eerste reisdag komen wij om 19.00 uur aan bij het hotel. In Innsbruck sluit Karin Penno (Gedenkstätte Ladelund) zich bij onze groep aan. Na het avondeten is er nog gelegenheid om het oude stadscentrum van Innsbruck te bekijken. Er is onder het Gouden dak nog een muziekoptreden van diverse groepen. Onder het genot van een kop koffie of een drankje wordt over deze reisdag nog nagesproken en ondertussen genieten men van de diverse optredens.


Vrijdag 5 juni.

Vandaag reizen we door naar Italië. Het eerste gedeelte rijden we over de Brennerpas. De bergachtige omgeving zorgt voor mooie plaatjes. Nadat we de Brennerpas verlaten wordt het landschap glooiender en rijden we de Po-vlakte op. Wij brengen onderweg nog een bezoek aan Fossoli. Als wij aankomen bij het voormalig kampterrein is de toegang tot het terrein gesloten. In Italië zijn tussen de middag de winkels e.d. gesloten en zo ook dit kampterrein. Het kost te veel tijd om te wachten tot het terrein weer open gaat. Wij besluiten om direct door te rijden naar Bologna, waar we de nacht zullen doorbrengen. Nadat iedereen zijn kamer in het prachtige hotel heeft opgezocht, bezoeken we met de groep de stad. Bologna is een prachtige universiteitsstad waar veel oude cultuur bewaard is gebleven. We bezoeken o.a. de kathedraal San Pietro, het Piazza Maggiore (plein) en de torens Garisenda en Asinelli. Na de stadsrondwandeling gebruiken we de avondmaaltijd in het hotel.


Zaterdag 6 juni.

Vandaag wordt een bezoek aan Marzabotto gebracht. Wij weten niet precies wat we kunnen verwachten. Er zijn diverse contacten geweest, maar wij hebben geen duidelijk antwoord ontvangen. Aangekomen in Marzabotto melden wij ons in het gemeentehuis en bij de gedenkruimte. Bij het bezoek aan de gedenkruimte wordt er door Janny van Roon en Karin Penno een gemeenschappelijk bloemstuk gelegd. De gedenkruimte maakt op de meesten een grote indruk. Tot onze verbazing zijn er ondertussen diverse telefoontjes gepleegd, iedereen komt in actie en uiteindelijk worden wij met de hele groep uitgenodigd in de raadskamer. Hier worden wij toegesproken door de oud burgemeester van Marzabotto, de heer Edoardo Masetti. Alles wordt vertaald in het Nederlands door Eveline Maat, die ondertussen ook gebeld is. Na een indrukwekkende ontvangst proberen we nog buiten Marzabotto de plaats te vinden waar een 4 kilometer lang pad langs de diverse ruïnes voert. Het is niet mogelijk om deze plaats met de bus te bereiken. Wij verlaten Marzabotto en reizen naar Milaan. Hier komen wij in de loop van de middag aan. Een aantal deelnemers bezoeken ’s middags nog de stad. De avond wordt doorgebracht in het hotel.


Zondag 7 juni.

Vandaag kunnen we geen gebruik maken van de bus. Een aantal rusten vandaag uit en blijven in het hotel. De anderen bezoeken de stad. Zeer indrukwekkend is de Dom op het Duomoplein. Het is mogelijk om vanaf het dak van deze dom de stad te bekijken. Ook het rondlopen op het dak van de Dom is een geweldige beleving. In kleine groepjes wordt de stad bezocht. Er is veel te zien en op de terugweg naar het hotel worden de diverse reisverhalen onderling uitgewisseld. Terug in het hotel horen wij dat Teun van Unen zijn camera is kwijtgeraakt. Dit is erg vervelend, daar Teun deze reis de film maakt. Na navraag in het hotel blijkt dat de camera niet gevonden is en worden er afspraken gemaakt om de volgende dag het politiebureau te bezoeken. ’s Avonds in de bar van het hotel wordt nog wat nagepraat over deze dag. Ook vier Caraberini zijn in de bar aanwezig. Onze chauffeur Michel Seegers geeft de tip om deze agenten even te vragen of er bij hun misschien iets bekend is over de camera. Er wordt in eerste instantie ontkennend geantwoord, maar na een telefoontje krijgen wij de boodschap om nog even 20 minuten in de bar te wachten. Na tien minuten komen de vier agenten weer binnenlopen en voorop loopt trots een van hen met de camera in zijn hand! Zeer bijzonder en onder groot applaus kan Teun zijn camera weer in ontvangst nemen.


Maandag 8 juni.

Vandaag gaan we Italië verlaten en rijden we richting Frankrijk. Langzaam aan rijden we weer de bergen in en na een prachtige tocht over de bergpas komen wij bij Briançon. Wij bezoeken eerst de oude stad, waar het in deze tijd van het jaar nog erg rustig is. Briançon de is de hoogst gelegen stad van Frankrijk (1330 meter), gelegen in het midden van vijf verschillende valleien en aan de rivier de Durance. Briançon heeft daarmee een zeer strategische ligging. Het weer is ondertussen iets minder geworden en er zijn een aantal regenbuien. Na het bezoek aan de oude stad gaan we naar ons hotel in de nieuwe stad.


Dinsdag 9 juni.

Vandaag wordt weer een reisdag. Het is bij ons vertrek uit Briançon wat regenachtig. We rijden richting Grenoble over een prachtige route door de bergen. Voor de mensen die bekend zijn met de Tour de France komen we diverse namen tegen die bekend in de oren klinken zoals de Col du Lautaret, Col du Galibier en Alpe d’Huez. Na deze prachtige bergtocht, waar we ook veel sneeuw gezien hebben op de bergen, wordt het landschap langzaam weer wat glooiender. Wij rijden verder naar Limoges waar we de komende drie nachten zullen doorbrengen.
Na aankomst in het hotel maken wij kennis met de heer Nico de Vogel, sympathisant van onze stichting, die graag samen met ons de herdenking in Oradour wil meemaken.


Woensdag 10 juni.

Vandaag is de herdenking in Oradour. Anders dan andere jaren vindt de officiële plechtigheid in de middag plaats. Er is ’s ochtends voldoende gelegenheid om het oude dorp te bezichtigen. De beelden van dit dorp maken iedere keer weer op iedereen een grote indruk, zeker voor de mensen die voor de eerste keer Oradour bezoeken. Er is ook gelegenheid om het museum te bezoeken. Na de lunch begint om 14.00 uur de kerkdienst. Na diverse plechtigheden en de ontvangst van de Franse premier François Fillon vinden kransleggingen plaats in het dorp en bij het monument. Namens onze stichting wordt de krans gelegd door Heimen Top en Evert de Graaf. Onze krans wordt gelijk gelegd met de krans van Ladelund, die door Karin Penno gelegd wordt. Symbolisch een mooi moment, deze gezamenlijke kranslegging van Putten en Ladelund in Oradour. Na de plechtigheid worden we nog uitgenodigd om mee te gaan naar de feestzaal, waar nog diverse toespraken zijn en er gelegenheid is om nog iets te drinken. Na deze indrukwekkende dag reizen we rond 18.30 uur terug naar het hotel.


Donderdag 11 juni.

Vandaag staat een bezoek aan Rocamadour op het programma. Dit bedevaartsoord wordt wel het kleine Lourdes genoemd. Na een prachtige tocht door de Dordogne bereiken we aan het eind van de ochtend Rocamadour. Het is een prachtig plaatsje met vele bezienswaardigheden met als hoogtepunt de Zwarte Madonna. Het bezoek aan dit plaatsje is een prachtige afsluiting van een zeer indrukwekkende en mooie reis.


Vrijdag 12 juni.

De terugreis naar Putten begint vroeg. Om 07.30 uur vertrekken we bij het hotel richting Parijs. Hier verlaat Karin Penno de bus om de reis verder met het vliegtuig voort te zetten. Na een voorspoedige reis komen we rond 19.30 uur in Zundert aan, waar de avondmaaltijd gebruikt wordt. Hier nemen we afscheid van Michel, onze chauffeur. Na een bedankwoord van Evert de Graaf beginnen we aan het laatste stukje van de terugreis. Om 22.45 uur komen we aan op het Kerkplein in Putten en is er een einde gekomen aan deze indrukwekkende reis.

Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia