Stichting Oktober 44
 • Oktober 44

  Een aanslag van een verzetgroep bleek voor de bezetter aanleiding tot een vreselijke
  vergeldingsactie...

  Ongeveer 110 huizen werden in brand gestoken...

 • Oktober 44

  Putten was in oktober 1944 het toneel van de ergste wraakactie die Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben begaan.

  Vrouwen gingen de hongerwinter in zonder man.

 • Oktober 44

  Een echte, georganiseerde illegaliteit was er niet in Putten in de eerste jaren van de oorlog.

  Pas in 1944 kwamen enkele groepen tot stand.

Op de eerste dag brengen wij een bezoek aan Bergen-Belsen. Wij hebben ruim de tijd om het indrukwekkende museum en het buitenterrein te bekijken. Bij het monument wordt een bloemstuk gelegd door de heer en mevrouw Kuiper en ons bestuurslid de heer Lubbersen. Aan het eind van de middag vertrekken we richting ons hotel in Bergedorf.

Het diner gebruiken we in ons hotel. Hierna wordt er in de kerk van Neuengamme een concert bezocht. Dit valt bij iedereen goed in de smaak. Na afloop van het concert is er nog een gezellig samenzijn. Omdat de bus al eerder naar het hotel moest vertrekken, worden wij door mensen uit Neuengamme met auto’s teruggebracht naar het hotel. Op zaterdag bezoeken wij het kampterrein.

Zoals elk jaar vindt er eerst het officiële gedeelte plaats bij de steen van Putten. Eerst wordt een bloemstuk gelegd bij de steen van Nederland door de heer Brandsma en zijn zus. Bij de steen van Putten wordt een krans gelegd door de heer Rozendaal en de heer Van Steeg. Na het lezen van Psalm 84 en Openbaringen 21 zingen wij ter afsluiting gezamenlijk 2 coupletten van het Wilhelmus. Hierna maken we nog een rondgang over het kampterrein. Na een heerlijke lunch bezoeken we het museum. Om 16.00 uur vertrekken we weer richting Putten.

Stichting Oktober 44, Midden Engweg 1, 3882 TS Putten