Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

Maandag 4 juni 2012

Nadat een ieder de bagage in de bus had gedaan, werd er om 08:00 vertrokken van de parkeerplaats bij de Nieuwe Kerk, richting Frankrijk. Volgens planning zouden wij ook een bezoekje brengen aan Honfleur, maar door fileproblemen op de route naar Frankrijk, kon dit bezoek geen doorgang vinden. Om 18:30 uur kwamen wij bij het hotel aan alwaar wij 5 nachten zouden verblijven.

Dinsdag 5 juni 2012

Deze dag stond geheel in het teken van de oorlog. Eerst brachten wij een bezoek aan de Amerikaanse Begraafplaats in Colleville. Het bezoek van de begraafplaats was zeer indrukwekkend. Hierna werd een bezoek gebracht aan Pont du Hoc. Bij de bezichtiging hiervan wordt de bezoeker geconfronteerd met de ware feiten van de invasie. Op veel plaatsen zijn de inslagen van de bombardementen duidelijk zichtbaar. Als laatste werd een bezoek gebracht aan begraafplaats La Cambe, een Duitse begraafplaats. Na al deze indrukken gingen we weer richting hotel. De dag werd besloten met een diner in het Restaurant vlakbij het Hotel.

 

 

Woendag  6 juni D-Day  

Dit is de officiële herdenking in Frankrijk. Wij hebben als groep de onthulling van het standbeeld van “Majoor Winters” meegemaakt. Deze onthulling was zeker de moeite waard om bij te wonen.
De vele sprekers eerden deze majoor om zijn heldhaftig optreden tijdens de invasie. Na deze onthulling werd nog een bezoek gebracht aan St. Mére-Eglise, alwaar de mogelijkheid was om het museum te bezoeken. Dit bezoek ging gepaard met een optreden van enkele doedelzakspelers.
Na dit bezoek werd de terugreis aanvaard naar het hotel. Het avondeten vond weer plaats in het restaurant vlakbij het hotel.

Donderdag 7 juni

Na alle bezoeken die te maken hebben met het oorlogsverleden, vandaag een bezoek aan Mont Saint-Michel. Deze dag regende het flink en het bezoek was voor mij zeer indrukwekkend. Samen met een mede passagier werd de klim naar boven gemaakt. In de regen was dit een geweldig moment. Niemand maakte op dat moment die klim. Het bezoek aan de Kathedraal was fantastisch.
Hierna werd de afdaling weer ingezet, en per pendelbus naar het instappunt gereden, om vervolgens wandelend naar de parkeerplaats te lopen waar de bus stond geparkeerd. Hierna werd via een mooie route terug gereden naar Caen. Na het avondeten kon een ieder zijns weegs gaan.

Vrijdag 8 juni

Deze dag werd een bezoek gebracht aan Arromanches. Ook hier is het oorlogsverleden duidelijk zichtbaar. Wandelend over het strand kan de bezoeker duidelijk zien hoe de aangelegde haven eruit moet hebben gezien. De Caissons liggen er nog. Na het bezoek aan Arromanches werd een bezoek gebracht aan Bayeux. Bayeux is o.a. bekend om zijn tapijt. Hieraan werd door een aantal deelnemers een bezoek gebracht. Ook de Kathedraal van Bayeux is bekend en werd ook bezocht.
Hierna werd koers gezet naar Caen en werd voor het laatst tijdens deze reis gegeten in het restaurant.




Zaterdag 9 juni

Vandaag werd afscheid genomen van Caen in Frankrijk, en koers gezet naar Ieper in België. We bezochten tijdens de reis  “Vimy Memorial”
Na aankomst in het Hotel in Ieper konden we gebruik maken van een heerlijk buffet. Om 20:00 uur werd “Last Post” Bij de Menenpoort geblazen. Hierbij was een flinke belangstelling. Deze “Last Post”wordt elk dag gehouden om 20:00  uur.
Hierna ging een ieder zijns weegs.

Zondag 10 juni

Vandaag  geen programma, en kon een ieder genieten van een bezoek aan Ieper. 's Middags werd er een concert gegeven in de Kathedraal van Ieper door de heer Teun van Unen. Dit concert mag als een hoogepunt van de reis worden gezien. Ook Harry Boogaard liet van zicht horen zowel op het orgel als vocaal. Net als zaterdag kom men om 20:00 uur weer de “Last Post” bijwonen.
De dag werd besloten met een dinner in het hotel.

Maandag 11 juni

Helaas komt aan al het moois een einde. Deze dag werd de terugreis naar Putten aanvaard. Maar niet na eerst nog een bezoek te hebben grbracht aan Meensel-Kiezegem in België. In Meense-Kiezegen heeft tijdens de oorlog ook het een en ander afgespeeld, en diverse mensenlevens gekost.
Nadat we een “eenvoudige koffietafel” hebben gebruikt, werd het echt tijd voor de reis naar Nederland. Onderweg werd nog een afscheidsmaalrijd geserveerd in Terheijden in Brabant.
Na het dinner werd het laatste traject afgelegd, en onder de bekwame handen van onze chauffeur, Stef Klinge, die ook de gehele reis bij ons was, kwamen wij om 22:30 uur aan in Putten, en was de reis helaas ten einde.


Gangi Dekker


Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia