Stichting Oktober 44
 • Oktober 44

  Een aanslag van een verzetgroep bleek voor de bezetter aanleiding tot een vreselijke
  vergeldingsactie...

  Ongeveer 110 huizen werden in brand gestoken...

 • Oktober 44

  Putten was in oktober 1944 het toneel van de ergste wraakactie die Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben begaan.

  Vrouwen gingen de hongerwinter in zonder man.

 • Oktober 44

  Een echte, georganiseerde illegaliteit was er niet in Putten in de eerste jaren van de oorlog.

  Pas in 1944 kwamen enkele groepen tot stand.

Met acht personen wordt dit jaar de herdenking in Wöbbelin bezocht. Op donderdag 1 mei is de herdenking in Wöbbelin. De heer Te Brake legt namens de Stichting een bloemstuk bij het monument. Op 2 mei bezoeken wij de herdenkingsdienst in de kerk van Wöbbelin. Aansluitend vindt de herdenking plaats bij het voormalig kampterrein. Ook hier wordt een bloemstuk gelegd namens Stichting Oktober 44 door de heer Te Brake en zijn zoon.

Na de herdenking vertrekken wij richting Malchow, waar een kort bezoek wordt gebracht aan het voormalig kampterrein. Door mevrouw Smit-van den Born wordt een bloemstuk gelegd. Tot slot brengen we deze dag nog een bezoek aan Ravensbrück. De bloemen worden gelegd door de heren Coveen en Van Unen. Op zaterdag 3 mei brengen we een bezoek aan Sachsenhausen. In dit kamp hebben ook slachtoffers van de razzia van Putten gezeten. Gerrit Simon is bevrijd in dit kamp, Gerrit Jan Fiks is kort na de bevrijding in het kamp overleden. Hij ligt hier ook begraven. Bij het monument wordt een bloemstuk gelegd door de heer Van Steeg. Na indrukwekkende dagen rijden wij ’s middag weer terug naar Putten.

Stichting Oktober 44, Midden Engweg 1, 3882 TS Putten