Stichting Oktober 44
 • Oktober 44

  Een aanslag van een verzetgroep bleek voor de bezetter aanleiding tot een vreselijke
  vergeldingsactie...

  Ongeveer 110 huizen werden in brand gestoken...

 • Oktober 44

  Putten was in oktober 1944 het toneel van de ergste wraakactie die Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben begaan.

  Vrouwen gingen de hongerwinter in zonder man.

 • Oktober 44

  Een echte, georganiseerde illegaliteit was er niet in Putten in de eerste jaren van de oorlog.

  Pas in 1944 kwamen enkele groepen tot stand.

Wöbbelin 1 – 2 mei 2017


In Wöbbelin wordt de herdenking van de bevrijding Kamp Wöbbelin bezocht. Op 1 mei vindt de herdenking plaats op het terrein achter het kleine museum in Wöbbelin. Door diverse gasten worden er bloemen gelegd bij het monument.

Namens Stichting Oktober 44 worden er bloemen gelegd door Lies Smit en Karin van Steeg. De volgende dag vinden er diverse herdenkingen plaats, onder andere in Neustadt-Glewe en bij het voormalig kampterrein in Wöbbelin.

Bij dit kampterrein legt Rob te Brake namens de Stichting de bloemen. Hierna vindt er een herdenking plaats bij het massagraf in het bos. Door nieuwe gegevens die gevonden zijn, is het mogelijk geworden om ook hier stenen met namen van slachtoffers, die in dit graf begraven zijn, te plaatsen. Van de slachtoffers van de razzia van Putten worden hier de namen genoemd van Bernardus den Breejen, Jan van den Brink en Ferdinand Jansen. ’s Middags is er een bezoek gebracht aan een theateruitvoering van kinderen.
Afsluitend van deze twee dagen wordt de herdenkingsdienst in Ludwigslust bezocht.

Stichting Oktober 44, Midden Engweg 1, 3882 TS Putten