Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

Vrouwen in oorlogstijd uitzending TV Gelderland 25-02-2010

Een mislukte aanslag van het verzet op een Duitse auto bij Putten is opmaat voor één van de verschrikkelijkste vergeldingsacties van de bezetter. De actie op de weg tussen Nijkerk en Putten loopt in de nacht van zaterdag 30 september helemaal uit de hand. Er vallen doden, 3 Duitsers weten weg te komen en 1 van hen wordt door de ondergrondse meegenomen.

De gevolgen voor Putten en wijde omgeving zijn desastreus, 7 mensen komen zondag 1 oktober om het leven en de Duitsers drijven de bevolking in het centrum bijeen. Uiteindelijk worden de mannen gescheiden van vrouwen en kinderen. De Puttense mannen worden op maandag 2 oktober naar het station gedreven, het gaat dan om meer dan 600 personen die naar kamp Amersfoort worden vervoerd. Van daaruit gaan de gevangenen naar kampen in Duitsland.

Uiteindelijk zullen maar 48 van hen naar Putten terugkeren. In Vrouwen in Oorlogstijd het verhaal van Gerrie Vastenburg waarvan de vader niet terugkeert en dat van een Jansje Rozendaal-Hogebrug die het van nabij meemaakte, maar waarvan de hele familie de oorlog doorstaat.

 

 

 

Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia