Oktober 44, 659 mannen weggevoerd... slechts 48 keerden terug

Wöbbelin 30 april – 2 mei 2016

Dit jaar vertrekken we op zaterdagochtend 30 april met twee auto’s en zeven deelnemers (sters) naar de herdenking in Wöbbelin. Op de heenweg splitsen we ons op, drie deelnemers bezoeken Bergen-Belsen, de anderen bezoeken Neuengamme. ’s Avonds ontmoeten we elkaar weer in het hotel in Hamburg waar we gezamenlijk eten. Op zondagochtend wordt een bezoek gebracht aan de kerk in Neuengamme. De verrassing bij de Neuengammers is groot als wij met onze groep onverwachts de kerkdienst bezoeken. Na de kerkdienst rijden we verder naar Wöbbelin, waar in de namiddag het eerste deel van de 2-daagse herdenking plaatsvindt. Veel Nederlandse nabestaanden zijn elk jaar aanwezig bij de herdenking, zo ook dit jaar. De ontvangst is bij het kleine museum van de Gedenkstätte. Er is gelegenheid om de tentoonstelling en het nieuwe kunstwerk (Die Gesichter des KZ Wöbbelin) te bekijken.

Verder is er tijd voor ontmoeting en gesprekken. Het officiële gedeelte vindt plaats bij de graven achter de Gedenkstätte. Hier zijn bij het massagraf steentjes geplaatst met de namen van de omgekomen gevangenen. Bij het monument leggen Evert van der Horst en Bertus Vonhof namens Stichting Oktober 44 een bloemstuk. Na afloop van de herdenking is er een gezamenlijke maaltijd in het restaurant “Eiche”. De nacht wordt doorgebracht in het hotel in Neustadt-Glewe. De volgende ochtend wonen we eerst de indrukwekkende herdenking in het voormalig buitenkamp Neustadt-Glewe bij. Hierna vertrekken we naar het voormalig kampterrein Wöbbelin waar herdacht wordt dat op 2 mei 1945 het kamp bevrijd werd door de Amerikanen. De bloemen worden hier gelegd door Rob te Brake. In voorgaande jaren heeft hij met zijn vader vele malen de herdenking bijgewoond. Nu zijn vader is overleden heeft Rob op zich genomen om de herdenking te bezoeken. Zijn opa is in dit kamp bevrijd en heeft het overleefd. Namens Kamp Amersfoort leggen Janny van Roon en Lies Smit een krans.

Na de herdenking is er gelegenheid om de maaltijd te gebruiken. Onze groep bezoekt tijdens deze reis ook nog het massagraf in het bos en de begraafplaats in Ludwigslust. Hier zijn ook slachtoffers van de razzia van Putten begraven. Dit jaar zijn ook hier steentjes met namen geplaatst. Bij de diverse monumenten zijn nu in de loop der jaren grijze stenen met de namen van de slachtoffers geplaatst. Bij het massagraf in het bos waren tijdens ons bezoek in mei nog geen stenen met namen geplaatst. Het is de bedoeling om dit later in het jaar uit te voeren. Na drie inspannende dagen en veel indrukken keren we in de loop van de middag weer terug naar Putten.

Stichting Oktober 44
Midden Engweg 1
3882 TS Putten

Design by Acadia