Stichting Oktober 44
 • Oktober 44

  Een aanslag van een verzetgroep bleek voor de bezetter aanleiding tot een vreselijke
  vergeldingsactie...

  Ongeveer 110 huizen werden in brand gestoken...

 • Oktober 44

  Putten was in oktober 1944 het toneel van de ergste wraakactie die Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben begaan.

  Vrouwen gingen de hongerwinter in zonder man.

 • Oktober 44

  Een echte, georganiseerde illegaliteit was er niet in Putten in de eerste jaren van de oorlog.

  Pas in 1944 kwamen enkele groepen tot stand.

Wöbbelin 1 – 3 mei 2018

In Wöbbelin wordt de herdenking van de bevrijding Kamp Wöbbelin bezocht. Op 1 mei vindt de herdenking plaats op het terrein achter het kleine museum in Wöbbelin. Door diverse gasten worden er bloemen gelegd bij het monument.

Namens Stichting Oktober 44 worden er bloemen gelegd door Janny van Roon-van Dompseler en Cees Fredriksen. De volgende dag vinden er diverse herdenkingen plaats, onder andere in Neustadt-Glewe, waar een bloemstuk wordt gelegd door Evert van der Horst.

Bij het voormalig kampterrein in Wöbbelin wonen we ook de herdenking bij, namens Stichting Oktober 44 wordt hier een bloemstuk gelegd door Rob te Brake.

Na de herdenking vertrekken we richting Beendorf. Op 3 mei wordt de Schacht Marie in Beendorf bezocht. Met een deel van de groep dalen we af in de mijn, waar we een indrukwekkende rondleiding krijgen in die delen van de mijnen waar ook de gevangenen gewerkt hebben. Hier in Beendorf zijn ook achttien slachtoffers van de razzia in Putten van oktober 1944 tot april 1945 werkzaam geweest.

Op 10 april wordt het kamp opgeheven en zijn de mannelijke gevangenen uiteindelijk op 15 april 1945 aangekomen in het kamp bij Wöbbelin.
Na het bezoek aan de mijn wordt de begraafplaats in Beendorf bezocht. Ineke Klok legt bij het monument namens de Stichting Oktober 44 een bloemstuk.

Stichting Oktober 44, Midden Engweg 1, 3882 TS Putten